Itsme is een app om je op een veilige manier aan te melden bij verschillende sites van de overheid, het ziekenfonds of de bank. Maar Radio2 krijgt geregeld klachten dat de installatie van de app niet lukt. Daarom geven we enkele praktische tips die je veel frustratie kunnen besparen.

Radio2 trekt door Vlaanderen met de Radio2 Digitour om de Vlamingen digitaal sterker te maken. Kim Debrie gaat op zoek naar antwoorden op jouw vragen. Heb je zelf een verhaal of vraag, kom langs op een van de locaties of laat het ons weten via [email protected].

Itsme is een samenwerking tussen 4 grootbanken, 3 telecomoperatoren en de overheid. Het bedrijf is sinds 2018 erkend door de overheid als medium voor de digitale identiteit. Het betrouwbaarheidsniveau van itsme is dan ook erg hoog en de applicatie voldoet intussen ook aan de Europese regels voor veilig betaalverkeer.

De app is dus goed beveiligd, maar die goede beveiliging zorgt er soms ook voor dat sommige mensen hem maar niet op hun smartphone geïnstalleerd krijgen.  

Dit is waarom installatie vaak niet lukt

Volgens de klantendienst van itsme komen sommige problemen vaker voor. Radio2 zet die veelvoorkomende problemen op een rijtje. Let alvast op deze dingen als je de app installeert.

  • Gaat de installatie mis? Wacht 20 minuten voor je een nieuwe poging onderneemt. Als je te snel na elkaar verschillende pogingen doet, kan het helemaal fout lopen. 
  • Vraagt de app om je account te deblokkeren? Doe dat dan met dezelfde kaart waarmee je je registreerde. Of gebruik je elektronische identiteitskaart (eID), dat werkt altijd. Opgepast: itsme zal je nooit per mail of sms vragen om je identiteit te bevestigen. Dat zijn phishingberichten en komen niet van itsme, je bank of de overheid. 
  • Heb je een nieuw telefoonnummer? Je kan je telefoonnummer zelf aanpassen via ‘mijn gegevens’ in het menu van de app. Is je app geblokkeerd of heb je naast een nieuw telefoonnummer ook een nieuw toestel? Bij het activeren via eID kan je meteen je nieuwe nummer doorgeven. Je app wordt dan automatisch gelinkt aan je nieuwe nummer tijdens het activatieproces. 
  • Zorg dat je bank de laatste versie van je eID heeft. Nogal wat mensen vergeten om hun identiteitskaart in te lezen bij hun bank, waardoor ze geen itsme-account kunnen aanmaken met hun bankkaart.
  • Wanneer je je itsme-account (her)activeert via je bank kan je dat doen via de itsme-app. Je wordt dan doorverwezen naar de desbetreffende bank. Maar in het geval van Belfius, ING en KBC moet je de mobiele bankapp eerst installeren.
  • De authenticatie (of identiteitsverificatie) via itsme werd stopgezet en je krijgt een foutmelding op overheidswebsites? Dat probleem is niet gelinkt aan itsme. Je kunt deze foutmelding krijgen wanneer je vanuit een mobiele webbrowser probeert in te loggen bij een overheidswebsite, of wanneer je probeert in te loggen bij een app van de overheid. Kijk na welke mobiele browser je gebruikt, kies best de standaardbrowser van je toestel en gebruik de privémodus niet. Zo kun je de foutmelding voorkomen.
  • Net 16 geworden en klant bij ING, BNP Paribas Fortis, Belfius of KBC? Ga langs bij je bank om je eID uit te lezen en maak je itsme-account aan met je bankkaart en kaartlezer.
  • Net 18 geworden? Dan moet je eerst het "tekencertificaat" op je eID laten activeren op het gemeentehuis. Pas daarna kun je met je identiteitskaart een itsme-account aanmaken.

Nog vragen?

Het antwoord op je vraag hierboven niet gevonden? Neem eens een kijkje in de FAQ van itsme

Blijf je problemen ondervinden? Contacteer itsme via het online formulier.